10 karácsonyi film - Kevinen túl

Azt gondolod, nincs karácsony Kevin nélkül? Íme 10 film (holnap ráadásnak 3 kakukktojás), ami bebizonyítja, hogy igenis van! Ha idén úgy döntenél, hogy kipróbálsz valami mást (is), akkor fusd végig a következő listát, válassz cím, vagy kategória szerint, esetleg csukott szemmel bökj rá egyre, és hajrá! 
A lista mélységesen szubjektív, éppen ezért nincs rajta Polár Expressz és Karácsonyi vakáció (bocs). Meg még sok minden. Nem nagyon vannak rajta "új" filmek, viszont ami itt van, az mind "kipróbált" és "bevált". És még valami: ez nem minőségi sorrend, hanem felsorolás. Sorszámot csak a könnyebb kezelhetőség miatt kapott. Pipáld ki mind karácsonyig :)


1. Grincs - a klasszikus


A grincs olyan csúnya, mint amilyen érzékeny. Persze nem egyszerű így az élete, de némi hercehurca után ő is megtalálja az utat a szeretetig. Viccesek a jelmezek (és frizurák...), és az egész film csupa-csupa karácsony!


Filmajánló:
Létezik egy varázslatos város, amely csak egy hópehelyben létezik. Whoville-ben él a Who család. Nem túl szépek, és kicsit túl anyagiasak is, viszont a maguk módján szimpatikusak. Imádják az ünnepeket. Legfőképpen a Karácsony a mindenük. Egyvalakinek azonban sem az ünnepek, sem a Karácsony nem tetszik. Ő a Grincs, a galád, rosszindulatú szörnyeteg, aki a város fölött magasodó Kobakhegyen él önkéntes száműzetésben. Egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog, kivéve őt. Cindy, a család legkisebb tagja azonban úgy gondolja, nem helyénvaló dolog, ha a szeretet ünnepét a Grincs magányosan tölti, így meghívja magukhoz ebédre. A botrányba fulladt vendégjárás után a Grincs egy az egyben ellopja a Karácsonyt. 


2. Muppeték karácsonyi éneke - az újragondolt klasszikus


Írtam már a Karácsonyi énekről egy bejegyzést korábban, mert imádom, különösen a Muppet-féle verziót! Röviden: vicces, kedves, nagyon karácsonyi, és mindez a megszokott Muppet-stílusban. Michael Cain pedig, mint Scrooge, tökéletes választás. Ha egy gondtalan másfél órára vágysz, válaszd ezt a filmet! Karácsonyfa-díszítéshez nélkülözhetetlen, de számolj vele, hogy a fád másfél órával később fog elkészülni...!


Filmajánló:
Dickens Karácsonyi énekének szokatlan, ám megkapó feldolgozását láthatják a nézők. A Muppet show teljes gárdája, Breki béka, Miss Röfi, Gonzó a patkány és a többiek mind-mind Dickens örökzöld karácsonyi történetét elevenítik meg ebben a szokatlan Muppet show-ban. Ráadásként a főszerepet a világhírű brit színész, Michael Caine játsza.


3. Bridget Jones naplója - a kedvesen szerencsétlenkedős


Bűbájos, vicces, és néha borzasztóan esetlen. Legyünk őszinték, mindannyiunk személyiségének van egy kisebb-nagyobb része, ami pontosan olyan, mint Bridget. Épp ettől olyan könnyen szerethető! Könnyed karácsonyi szórakozás, ha szingli vagy, azért, ha nem, akkor pedig azért.
Non plus ultra: Hugh Grant kapott egy szerepet, amiben végre nem egy csöpögős, ábrándos tekintetű lúzert játszik. (Egyébként színészként nagyon nem kedvencem, talán épp a csöpögős-ábrándos karakterek miatt, de ezt a szerepet neki találták ki.)


Filmajánló:
"Hirtelen rádöbbentem, hogy ha azonnal nem változtatok, olyan életem lesz, ahol a legmeghittebb kapcsolat egy üveg borhoz fűz. Egyedül és kövéren halok meg, és mire három hét múlva rám találnak, már félig megettek a farkaskutyák. Vagy Glenn Close-zá változom a Végzetes vonzerőből. Így hát fontos elhatározásra jutottam. Annak érdekében, hogy jövőre ne végezzem ilyen trágya képpel, az Önsajnáló Rádió harmincon túliaknak szóló slágermúzeumát hallgatva, úgy döntöttem, hogy a kezembe veszem az életem. Naplóba kezdek, és elmondom az igazat Bridget Jonesról. A teljes igazságot. Egyes számú elhatározás: magától értetődően leadok tíz kilót. Kettes elhatározás: mindig bedobom az előző napi bugyit a szennyeskosárba. Ugyanilyen fontos, hogy találjak egy kedves, érzékeny barátot, akivel járhatok, és hogy ezentúl az alábbiak közül egyikkel se alakítsak ki romantikus kötődést: alkoholistákkal, munkaholistákkal, viszonyfóbokkal, nagyzolókkal, kukkolókkal, érzelmi fogyatékosokkal vagy perverzekkel. És főleg nem fantáziálok egy konkrét személyről, aki mindezeket megtestesíti. Sajnos ez a személy történetesen a főnököm. És azt gyanítom, hogy különféle, kissé igazságtalan okokból kifolyólag, ő sem fantáziál rólam." 


4. Igazából szerelem - "A" romkom


Vicces, hogy nem bírom Hugh Grantet, mégis két filmje került fel a listára. Mentségemre szóljon: ezen a kettőn kívül nem is vagyok hajlandó olyan filmet megnézni, amiben szerepel, a már említett csöpögős ábrándos émely miatt. (Van egyáltalán ilyen szó?)

A lényeg, hogy az Igazából szerelem egy nehezen kikerülhető darab, ha az ember romkomot keres, mondhatjuk, hogy a romantikus vígjátékok Reszkessetek betörője. 

A filmnek nincs egy meghatározott főszereplője, helyette több karakter életét követhetjük nyomon, akiknek sorsa így vagy úgy, több ponton összefonódik, és rendes romkomhoz illően, karácsonyra minden a helyére kerül. Ami nem feltétlenül és minden esetben hepiend, de ez itt nem baj. Így életszerűbb is, és egyébként az egész film, és a szereplők olyan cukik, hogy ennyi kell is, különben nem menne le a torkunkon a tömény cukormáz.

Személyes kedvencem Billy Nighy sírva-nevetve nézhető pozőrködése (zseniálisan csinálja, pont annyira viszi túlzásba, hogy még épp vicces; nagyon vicces) és dala, a Christmas is all around you.


Filmajánló:
A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen. 


5. Jégkorszak: Állati nagy karácsony - "A" karácsonyi mese


A Jégkorszak szereplői elrontják, majd persze helyrehozzák a karácsonyt. 24 perc az egész, de minden képkockája kincset ér! Eleve a Jégkorszakot, az összes részét imádom, a rosszakat is! Szóval tény, hogy nagy előnnyel indult nálam, de ettől függetlenül lett nálam igazi "karácsonyi kötelező".
Nagy katarzist ne várj tőle, bár van benne konfliktus, és megoldás is, mint egy igazi görög drámában (szeretek mindent, ami görög, mondtam már?), de persze nem ettől jó ez a mese. Még csak nem is attól, hogy választ ad az összes olyan kérdésre, hogy:
- hogyan merült fel a karácsonyfa állításának-díszítésének ötlete? mi volt előtte?
- milyenek voltak az első karácsonyi díszek? miből volt az első csúcsdísz? (szpojler: Sid fenekére fagyott jégből, ami épp csillag alakban tört el)
- kitől származik a Mikulás jó és rossz gyerekeket nyilvántartó listájának ötlete? (köszönjük, Manny...)
- kik a Mikulás kis segítőmanói?
- hogyan készülnek az ajándékok?
- hogyan alakult ki a fagyöngy alatti csók hagyománya? (a válasz meglepő, és legkevésbé sem romantikus...)
- hogyan kerültek a rénszarvasok Mikulás szánja elé?
Magad is láthatod, hogy ebben a mesében választ kaphatsz az összes, kardinális karácsonyi kérdésedre, és egyáltalán: minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy létezik a Mikulás!
Megtudjuk továbbá, hogy a sárga havat már a jégkorszakban sem volt ajánlott megkóstolni, ráadásul két, eredetileg angol nyelvű karácsonyi dalt is magyarul énekelnek benne, köztük az egyik kedvencemet, mely a "falala" munkanéven futó alkotás. Természetesen itt jégkorszakos szöveggel hangzik el (ami rendkívül vicces, és a lenti linken lévő videóban 15:27 és 17:03 között megnézheted, ha célirányos akarsz lenni. De inkább nézd végig az egészet!)
Csak egyet nem értek: hány bőrt tudnak még lehúzni szegény Motkányról? És hogyan lehetséges, hogy a maga módján még mindig vicces??
Ha van 24 perced, katt ide az azonnal nézhető, online videóért (nem kell semmit letölteni), és varázsolódj el! (Igen, az oposszumok még mindig pofátlanul cukik!)
Persze úgy még jobb, ha ismered a karaktereket (néhány poén csak akkor ül igazán), szóval inkább nézd meg a Jégkorszak összes többi részét is :)


Filmajánló:
Sid, a megállíthatatlan dumagép szokásához híven nagy galibát okoz, és ezzel nemcsak Mani barátjának a karácsonyát teszi tönkre, de még a Mikulás is a rosszcsontok közé sorolja. Ő persze azon nyomban szeretné kiköszörülni a csorbát, és megindul az Északi-sark felé. A helyzet odáig fajul, hogy barátainak már nemcsak Siden kell segíteniük: az egész világ karácsonya a tét.


6. Bunyó karácsonyig - melegebb tájakon, pofonokkal


Gyerekkorom meghatározó élménye volt a páros. Gondolom, nem vagyok vele egyedül, hiszen Bud Spencer és Terence Hill filmjein sokan nőttünk fel, és ahogy a karácsony, ők is örök klasszikusok. Szükséges bemutatnom valakinek a filmet, ami egyébként az utolsó közös filmjük is egyben? Mindenesetre van benne együtt töltött karácsony, szeretet, család, meg minden, ami kell!


Filmajánló:
Moses (Bud Spencer) a vadnyugat egyik legügyesebb és legádázabb fejvadásza. E dicső foglalkozással igyekszik eltartani népes családját. Jól jönne neki az 5000 dollár, amit az elvetemült Sam Stone (Boots Southerland) fejére tűztek ki. Moses házában váratlanul megjelenik testvére, Travis (Terence Hill), akit nem igazán kedvel. Moses szívesen szabadulna öccse társaságától, de képtelen lerázni. Ráadásul állandóan összetűzésbe keverednek. Sam Stone elfogása sem megy simán, mert mindig sikerül átejtenie a fivéreket.


7. Kiskarácsony mindenáron - vígjáték klisékből


Ez a vígjáték hozza az összes karácsonyi csillogást, amit csak el tudunk képzelni. Annyira fényes, hogy talán az űrből is látszik. A főhős célja legalábbis ez.
Valószínűleg nem lesz életed nagy filmje, tele van közhelyekkel, (acsarkodó, egymás szemébe mosolygó szomszédok, tünci feleségek, tökéletes családok, és az a rengeteg csillivilli karácsonyi "dekoráció", amitől éjjel is nappali világosság van). De ez a film valahogy mindig visz bele egy kis csavart is, amitől nekem kifejezetten megtetszett. Hozza a klisét, majd eltér tőle (pl. Danny üresfejű cicababa felesége, akiről kiderül, hogy azért mégsem olyan, amilyennek első pillantásra vártuk). Éljen a meglepetés ereje. Tényleg szerethető film lett, és még vicces is, talán pont a közhelyekbe vitt kis csavaroktól. Nem tudom, de nekem bejött. Nézd meg Te is, hátha Te rájössz, mitől működik!


Filmajánló:
Egy kisváros büszke polgára, Danny (Danny DeVito) elhatározza, hogy az idén olyan boldog karácsonyt szervez, amit még az űrből is irigyelni fognak. Annyi kis fényes villanykörtével akarja feldíszíteni házát, hogy a marslakók is jól lássák. Szomszédját, Steve-et (Matthew Broderick) ez a terv rettentően bosszantja és mindenképpen meg akarja akadályozni. A frontvonalak egyértelműek, a lövészárkokat kiásták. Két elvetemült családapa mindenre kész, hogy pokollá tegye a szomszédja életét. 


8. Holiday - a romantikus


Egy karácsonyi romantikus film. Pont ennyi, nem több, nem kevesebb. Nem hasfájdítóan nevettető vígjáték, nem is vígjáték, de nem is ez a célja. Csak annyira megható és kedves, amennyivel még nem csúszik az ízléstelenségbe. Túl nagy meglepetésre ennek a filmnek a történetében se számíts, de azért bele tud feledkezni az ember - másfél órára. És különben is - ki ne imádná ezt a szereposztást??
Én biztos, hogy idén karácsonykor sem fogom kihagyni a Holiday-t!

      

Filmajánló:
Két fiatal nő, két összetört szív. Iris reménytelenül szerelmes a kollégájába, akivel viszonyt folytat. Nem elég, hogy érzelmei viszonzatlanul maradnak, a férfi a karácsonyi bulin bejelenti, hogy eljegyezte az egyik kolléganőjüket. Eközben a munkamániás Amanda rájön, hogy a barátja megcsalja, ezért kiadja az útját. A két összetört szívű lány a világhálón akad egymásra. Miután kölcsönösen elsírják bánatukat, elhatározzák, hogy kipihenik megpróbáltatásaikat. Mivel az egyik Londonban, a másik pedig Los Angelesben él, kitalálják, hogy otthont cserélnek. A pasimentes vakáció azonban nem a tervek szerint alakul. 


9. Mi a manó? - a másik működő kliséfilm


Eleve ott indul, hogy Will Ferrell. Tudom, hogy mostanában nagyon "megy", de engem ki lehet kergetni vele a világból. Aztán meg ott van az a halom karácsonyi giccs, amire itt még szándékosan rá is lapátolnak - nem keveset, hiszen egy (majd kétméteres...) manóról szól, akinek az egész élete a karácsony körül forog. De valahogy mégis működött. Talán éppen ettől: hogy meg sem próbálták komolyan venni a karácsony-témát, sem a mondanivalót. Úgyhogy bejött, még a cukorkás-málnaszörpis spagettin is csak nevetni tudtam. De lehet, hogy maga a film a legkevésbé sem fogott volna meg, ha nincsenek benne a cuki karácsonyi (szinkronizált!) dalok. Már csak ezek miatt érdemes legalább egyszer megnézni! Szóval bár a film nem sok jóval kecsegtet első ránézésre, de adj neki egy esélyt.


Filmajánló:
Az árva Buddy (Will Ferrell) az Északi-sarkon nevelkedett a Mikulás főmanójának a felügyelete alatt. De egy nap neki is észre kell vennie, hogy kétméteres magasságával kilóg a manók sorából. Amikor a Mikulástól megtudja az igazságot, felkerekedik, hogy megtalálja az igazi apját, Waltert (James Caan), aki New Yorkban él a családjával és mit sem sejt létezéséről. A találkozás fergetegesre sikerül, Walter ugyanis meg van győződve róla, hogy a manóruhás óriáscsecsemő, azaz Buddy csak egy karácsonyi tréfa.


10. Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás - lázadóknak


Most, hogy már felnőttem (pontosabban felnőttnek vagyok mondható), nem vagyok horror-rajongó. Nem is értem, hogyan tudtam régebben annyi (és olyan) horrorfilmet végignézni, de ez az animációs film még nálam is, most is belefér. Ha pedig teljes mértékben eleged van a cukormázból, ez a Neked való esti mozi, a rémisztgetés királyával, valamint félelmetes lényekkel, (szükség szerint) letéphető és visszavarrható testrészekkel, férgekkel, őrült tudósokkal és ezek minden egyéb undorító velejárójával. Azért a végére minden a helyére kerül, és van hepiend, csak nincs rajta cukormáz. 


Filmajánló:
Az ünnepek birodalmában járunk. Halloween város ceremóniamestere, Rosszcsont Jack belefásulva a sok kötelező rémisztgetésbe, ellátogat a közeli Karácsonyvárosba, ahol megirigyli a Mikulás izgalmas munkakörét. Elraboltatja a Mikulást, és átveszi a karácsonyi feladatokat. A megszokott labdák és babák helyett ezúttal levágott fejű rongyláb meglepetések várják a gyerekeket a fa alatt.



Ha nem akarod Kevin kalandjait nézni (vagy már megnézted), és a fenti listán sem találtál fogadra valót, ne búsulj! A következő bejegyzésben 3 ráadás karácsonyi filmet ajánlok , amik ugyan nem klasszikus értelemben karácsonyiak, nem a karácsony körül forognak, viszont valahogyan szervesen kapcsolódnak hozzá (többek között karácsonykor játszódnak!!). Addig is: jó popcorn-sütést az esti mozihoz!



Ha tetszett, lájkold a ViviVerzum oldalát, hogy ne maradj le a többi bejegyzésről sem!



Képek és filmajánlók: mafab.hu, port.hu, snitt.hu

Megjegyzések

  1. Szia! René Zrllweger nagyszerű színésznő, csak az embereknek többnyire csupán a Bridget Jones jut eszébe róla. Pedig a Hideghegyben is fantasztikus volt. Ott drámai szerepet kapott. Én az elején konkrétan nem ismertem fel. Az is jó kis történelmi film hideg estekre, es szép karácsonyi jelenet is van benne .

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése