3 karácsonykor játszódó film, karácsonyi hangulat nélkül

Korábbi ígéretemhez híven, íme, a kakukktojás karácsonyi filmek, amikből hiányzik a karácsonyi hangulat. Egy akció, egy horror (?), és egy vígjáték. De akkor mégis hogy jönnek ide? Hát úgy, hogy karácsonykor játszódnak! És van bennük még valami közös: egyik sem mai darab.


1. Die Hard - akció karácsonykor


Bizony, a sztori karácsonykor játszódik, bár a film pirotechnikailag nem éppen csillagszórókat vagy teamécseseket vonultat fel... Sőt, a második része is karácsonykor játszódik! Ha eleged van a cukormázból és a száncsengőből, a sorozat bármely darabja jó választás lehet, nem kevés nosztalgia-faktorral. 



Filmajánló az első részhez (Die Hard - Drágán add az életed): 
John McClane (Bruce Willis) nyomozó New Yorkból Los Angelesbe tart, hogy rendbe hozza házasságát. Még csak nem is sejti, hogy rajta kívül még mások is nagy dobásra készülnek Los Angelesben, méghozzá éppen a szeretet ünnepén. Terroristák egy csapata a hidegvérű Hans Gruber (Alan Rickman) vezényletével arra készül, hogy megszabadítsa a multinacionális Nakatomi céget a kötvényeitől. A terroristák behatolnak az épületbe, túszul ejtik a Nakatomi cég dolgozóit, köztük McClane feleségét, Hollyt (Bonnie Bedelia), és nekilátnak, hogy kinyissák a cég széfjét. Ám McClane, akiről a támadóknak fogalma sincs, mindent elkövet, hogy meghiúsítsa ezt. Nem könnyű feladata, hiszen a terroristák nemcsak létszámbeli fölényben vannak, hanem hatalmas fegyverarzenállal is rendelkeznek, szemben McClane szolgálati fegyverével. A 34 emeletes épületben megkezdődik a macska-egér harc. 


2. Szörnyecskék - retró horror karácsonykor 


A cukiságok és rémségek pont el is felejtetik az emberrel, hogy Gizmó igazából egy karácsonyi ajándék volt. Még gyerek voltam, mikor először láttam, és abból akkor csak annyi maradt meg, hogy a szörnyecskék milyen borzasztóan rendetlenek, mint az igazi rossz gyerekek, meg a mikrós jelenet, de nem akarok szpojlerezni. És persze rendes horrornéző gyerekhez illően rettegtem is tőlük, bár bevallom, még szörnyként is cukinak találtam őket, na jó, a maguk módján. Felnőtt fejjel, pláne ilyen régi filmet nézve inkább nevetést, mint félelmet kelt, de akkor sem a megszokott karácsonyi vicces cukiság, szóval ha ki akarsz zökkenni a habcsókos kerékvágásból, válaszd bátran a Szörnyecskéket. És készíts egy fotót a családtagjaid arcáról, amikor a szemöldökük a homlokukig szalad erre az ötletre! 


Filmajánló: 
Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után! Ezeket a jótanácsokat kapja Billy legújabb kis háziállatához, a plüssmacihoz hasonlatos Gizmóhoz. Sajnos a fiú sorra megszegi a szabályokat és ez végzetes következményekkel jár. A víz hatására a kis Gizmó szaporodni kezd, az éjfél utáni lakmározás során pedig gonosz szörnyecskékké alakulnak az utódok, akik elindulnak, hogy feldúlják a kisváros nyugalmát. Útközben az uszodába is betérnek, ahonnan már ezrével özönlenek elő. 


3. Brian élete - A megváltó születése és élete. Majdnem. 


A "Blájen élete" nálunk igazi családi mozi, ami nélkül elképzelhetetlen a karácsony! Abszurd az egész, talán éppen ettől működik. Nem tudom, van-e, aki nem látta, vagy legalább ne hallott volna róla. De ha mást nem, a film alapján készült mémeket biztosan nem kell bemutatni senkinek, és mindenfelé találkozhatunk a filmből vett különböző idézetekkel is. Karácsonyi vígjáték karácsonyfa, mikulás, rénszarvasok, izzósor és minden más szokásos karácsonyi kellék nélkül. Nemhogy hó nincs, kifejezetten meleg és sivatagos a táj. Abszolút kakukktojás. Épp ezért: idén karácsonykor semmiképpen ne hagyd ki ezt a filmet! 


Filmajánló: 
A Monthy Python csoport tagjai ezúttal visszavisznek minket a bibliai időkbe. Júdeában vagyunk, ott és akkor, amikor Jézus született. Vele szinte egy időben és egészen a közelében megszületik egy másik gyermek is, Brian. Róla a napkeleti bölcsek tévedésből azt hiszik, hogy ő a megváltó. Brian élete ettől a perctől kezdve tévedések és félreértések sorozata. Júdea ekkoriban forrong: zsidók harcolnak a szabadságért, a rómaiak és egymás ellen is. Brian közelebbi kapcsolatba kerül az egyik elvakult, ám annál ambiciózusabb lázadó csapattal, méghozzá Judith, a szépséges, ám elhivatottan feminista forradalmárlány révén. Brian, hogy rátermettségét bebizonyítsa, Róma ellenes jelszavakat pingál Pilátus palotájának falára. A forradalmi tett végrehajtása közben azonban egy római katona rajtakapja, kijavítja a helyesírási hibákat, és arra kényszeríti, hogy százszor leírja a helyes mondatokat. A forradalmároknak annyira imponál Brian elszántsága, hogy soraikba fogadják és bevonják legközelebbi akciójukba. Az a tervük, hogy elrabolják Pilátus feleségét. Ám ez a nagyszabású plánum egy másik csapatnak is az eszébe jut. A két csoport egymást akadályozva először csak heves szópárbajt vív egymással, majd a csodálkozástól elámult rómaiak szeme láttára végez egymással. Brian az egyedüli túlélő, őt azonban a rómaiak elfogják. Nem ő lenne azonban, ha nem tudna megszökni a fogságból. Innentől kezdve azonban szinte pokol az élete, hívők egyre népesebb csoportja követi minden lépését. Követői meg vannak győződve arról, hogy ő az oly régen várt Messiás. Szinte megváltás, amikor a rómaiak újból elfogják. Ám Pilátus most már arra készül, hogy keresztre feszíti őt... 


Ez volt hát a kakukktojás-sorozat. Válassz egyet, ha ki akarsz kapcsolódni az ünnep előtti rohanásból, de nem teljes amnéziára vágysz. Ha pedig mégis valami karácsonyibbat keresel, nézd meg a korábbi bejegyzésemet, ahol 10 karácsonyi filmről írok, és egyik sem a Reszkessetek, betörők! 
Vagy nézd meg a Reszkessetek, betörőket! Ha elég elvetemült vagy (bevallom, én néhány évente azért előfordul, hogy megnézem, de biztosan nem minden évben). 

És készülj, mert holnap indul Vivi adventi kalendáriuma, csupa izgalmas dologgal!



Ha tetszett, lájkold a ViviVerzum oldalát, hogy ne maradj le a többi bejegyzésről sem!



Képek és filmajánlók: port.hu, snitt.hu és mafab.hu

Megjegyzések